21 handzame adviezen voor de RvC
Op 4 september is 'Goede Raad voor Commissarissen’ verschenen – een bundel essays over governance, geschreven door een bonte verzameling ervaringsdeskundigen en wetenschappers.
21 handzame adviezen voor de RvC

Goede Raad voor Commissarissen werd door auteur Puck Dinjens uitgereikt aan Filia Kramp, meervoudig toezichthouder in de zorg. Tijdens een symposium van Governance University.

 

In het boek komen veel niet alledaagse invalshoeken aan bod: persoonlijkheid, mechanismen die samen hangen met ons brein, gedrag en cultuur in een team of het samenspel met sleutelfunctionarissen buiten dat team. Die aanpak leidt tot een prettig leesbaar boek, dat naast gedegen analyses en case studies bol staat van de praktische tips aan toezichthouders. Zoals het hoofdstuk over moed als ‘missing link’ in de boardroom van Andor de Rooy.

• Formuleer in de toezichtvisie waar je als raad voor gaat staan: morele moed groeit door expliciet te maken wat voor de raad de waarden zijn die ‘we zo belangrijk vinden dat we ervoor gaan staan’.

• Spreek in een vergadering expliciet over kritieke momenten: maak in de RvT duidelijk welke agendapunten het verschil gaan maken en bespreek wat ze kritiek maakt.

• Maak angst en spanning bespreekbaar, maak een rondje over waar eenieder de spanning heeft zitten en tracht aldus te voorkomen dat angst bepalend gaat worden.

• Reflecteer expliciet op elkaars moed: heb het over de mate van moed die getoond wordt. In lastige situaties is er vaak sprake van een reflex of reflectie. Door bespreking kan de raad verder weg blijven van een reflexmatige reactie.

• Ontwikkel een neus voor smoezen die gebruikt worden om beperkt stil te staan bij negatievere en lastigere momenten. Om moed te versterken is het bespreekbaar maken van smoezen, drogredenen en taboes belangrijk.

Lees meer over: Goede Raad voor Commissarissen

21 inzichten voor toezichthouders en bestuurders
Puck Dinjens (red.)
Uitgeverij Mediawerf
ISBN 978-94-90463-62-5

Auteursgegevens

Redactie GB&T

Actualiteit
Publicatiedatum
21-09-2018

Reageer