Drukbezochte Jaarlezing 2018
Een terugblik op de drukbezochte Jaarlezing 2018, met oa een key-note van Wout Dekker. In het komende GB&T nummer staat een interview met hem.
Drukbezochte Jaarlezing 2018

De Jaarlezing Goed Bestuur 2018 ging over de commissaris als betrokken buitenstaander. Dit leverde interessante discussies en vraagstellingen op, bijvoorbeeld over hoe onafhankelijk of betrokken intern toezicht moet zijn voor een optimale effectiviteit.

De lezing werd in goede banen geleid door debatleider Elisabeth van den Hoogen.

Sprekers:

- Wout Dekker (key-note)
Voormalig CEO van Nutreco. Dekker heeft als commissaris veel ervaring met het dilemma tussen betrokkenheid en afstand. Hij houdt toezicht bij het familiebedrijf SHV, is RvC-voorzitter van Randstad dat een beursnotering heeft maar ook een grootaandeelhouder, en heeft als commissaris van de coöperatie Friesland- Campina te maken met vele zeer betrokken eigenaren. Toen hij RvC-voorzitter was van de Rabobank, kwam de onderneming in opspraak door o.m. de Libor affaire en trad bestuursvoorzitter Moerland terug. Dekker heeft de reorganisatie aan de top intensief begeleid. Hij vertelde tijdens de Jaarlezing hoe hij is omgegaan met de uitdaging om betrokken hands-on toezicht te combineren met de afstand die nodig is om onafhankelijk te blijven.

In het komende nummer van Goed Bestuur en Toezicht staat een interview met Wout Dekker. Deelnemers aan de Jaarlezing hebben dit artikel toegestuurd gekregen. Het artikel is los online te koop via de website en u kunt ook het losse, papieren nummer bestellen. 

 

- Floor Rink
Hoogleraar Organizational Behaviour and Identity Management aan de Rijksuniversiteit Groningen. In haar oratie stelde ze een ander vertrekpunt voor bij het organiseren van toezicht: van ‘onafhankelijk, maar betrokken’ naar ‘betrokken, maar onafhankelijk’.‚Äč

- Goos Minderman
Directeur van The Midfield, Hoogleraar Public Governance in Stellenbosch (Zuid Afrika). Hij is oprichter van het Zijlstra Centre aan de VU, voorzitter Raad van Commissarissen van woningcorporatie Volkshuisvesting Arnhem en Toezichtcommissie Belastingdienst Gemeente Amsterdam.


De Goed Bestuur Jaarlezing vormt een jaarlijks hoogtepunt op het gebied van kennisvorming rond governance. Volgend jaar weer!

Auteursgegevens

Redactie GB&T

Actualiteit
Publicatiedatum
05-06-2018

Reageer