• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Echt divers en inclusief?
De vraag is urgenter dan ooit: hoe worden organisaties diverser en inclusiever? Dat lieten de demonstraties en protesten de afgelopen weken wel zien. Overheden en bestuurders bewegen mee met de ophef en erkennen dat er structurele problemen met racisme en discriminatie zijn. Maar is dit ook de oplossing, vraagt Grethe van Geffen zich af in een opiniestuk in het Amsterdamse dagblad Het Parool.
Echt divers en inclusief?

Van Geffen, specialist in cultuur en diversiteit en auteur van het boek Voorbij het verschil (Mediawerf), buigt zich over het vraagstuk hoe organisaties hiermee aan de slag kunnen gaan. “Een meningencircus zoals nu bereikt ook de binnenkant van organisaties en splijt collega’s eerder dan dat het verbindt. Toch ligt de oplossing voor het bestrijden van discriminatie en racisme grotendeels aan de binnenkant van organisaties”, schrijft ze.

Hallelujah diversity

Ze beschrijft het Amerikaanse model, waarbij de persoonlijke overtuiging een belangrijke rol speelt. “Trainers vertellen er de deelnemers soms bijna letterlijk wat ze moeten denken, en wat ze wel en niet moeten zeggen. Ik noem dat altijd de diversity is great-stroming, de halleluja diversity.” Daar tegenover zet ze het model dat voorkomt in Zuidoost-Azë. Daar gaat men pragmatisch aan de slag om de verschillen te overbruggen: “Diversity works zou je die stroming kunnen noemen. Men aanvaardt er makkelijker dat mensen nu eenmaal zijn zoals ze zijn, en dat betekent verschil maken en uitsluiting.”

Diversiteitsdynamiek

Nederland zit daar qua benadering tussenin, betoogt Van Geffen. Daarom werkt het Amerikaanse model te polariserend en is het teveel benadrukken van diversiteit ook contraproductief. “Inclusieve organisaties krijg je doordat je begrijpt hoe diversiteitsdynamiek werkt en daarop stuurt, doordat je de mechanismen herkent, durft te benoemen en daar invloed op uitoefent. Dan komt de echte verandering waarop we, inderdaad al te lang, wachten ook in het multiculturele Amsterdam.”

Meer lezen over inclusiviteit en inclusief leiderschap? Bestel Voorbij het verschil van Grethe van Geffen bij Mediawerf.

 

Reageer