• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Goed Bestuur Jaarlezing 2019
Thema: diversiteit in (de top van) het Nederlandse bedrijfsleven. Met een key note van Marry de Gaay Fortman.
Goed Bestuur Jaarlezing 2019

Het Nederlandse bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties worden geconfronteerd met maatschappelijk ongenoegen. Alleen al met betrekking tot de financiële sector vonden er in 2018 maar liefst vijf hoorzittingen in de Tweede Kamer plaats over bancaire onderwerpen, gevoed door onvrede over ondoorzichtige derivaten, excessieve beloningen en onvoldoende maatregelen tegen witwassen. Politici en bestuurders van onderneming en zijn vaak samenlevingsblind. Ze zitten in hun eigen bubble en worden regelmatig verrast door ontwikkelingen die ze niet hebben zien aankomen. Want ontwikkelingen die zich in de maatschappij voordoen, gaan steeds sneller, zijn niet eenduidig en worden radicaler. Met de gele hesjes als sterk in het oog springend voorbeeld. Maatschappelijke onvrede is disruptief en kost veel geld als er niet adequaat door overheden en bedrijven op wordt gereageerd. Uit Engeland kwam het nieuws dat de schade van de Brexit voor de totale economie van het Verenigd Koninkrijk zou kunnen oplopen tot 100 miljard pond per jaar tegen 2030. In Frankrijk worden de kosten van de protesten door de gele hesjes geschat tussen de 2,2 en 4,4 miljard euro. In Nederland waren er acties in het primair onderwijs als voorbeeld voor onvermogen en ongenoegen van stakeholders.

 


Klik op de afbeelding voor het volledige programma.
 

Keynote

Deze belangrijke verschuiving in het speelveld van organisaties en toezichthouders is het thema van De Goed Bestuur Jaarlezing 2019. Deze wordt gehouden door Marry de Gaay Fortman, onder meer commissaris bij DNB en KLM en partner van advocatenkantoor Houthoff.

Zij stelt dat diversiteit in de organisatie noodzakelijk is om met deze werkelijkheid om te gaan en gaat in op de vraag hoe je daar in de praktijk van bestuur en toezicht effectief invulling aan geeft. Om als organisatie in te kunnen spelen op de turbulente buitenwereld heb je niet één, maar meerdere antennes nodig, meent De Gaay Fortman. Mensen met verschillende achtergronden die verschillende dingen op tijd zien. Mensen die het dus ook niet altijd met elkaar eens zijn. Dat is spannend en niet gemakkelijk, maar essentieel om te overleven in de huidige tijd. Of zoals Darwin het zei: ‘It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent; it is the one most adaptable to change’.

 

De overige sprekers zijn Wim van Hennekeler en Roland Notermans. 

 

Discussie

Na de jaarlezing vindt een paneldiscussie plaats tussen de sprekers en de zaal, onder leiding van Marlies Leupen. Centraal staat de vraag hoe je als organisatie de verbinding met de buitenwereld vindt en de externe dialoog aangaat.

Wij nodigen u van harte uit deel te nemen aan de Goed Bestuur Jaarlezing. De Jaarlezing wordt georganiseerd sinds 2005 en is inmiddels een begrip in ‘governanceland’.

 

 

Datum: woensdag 15 mei 2019

Tijd: 15.30 -19.00 uur

Plaats: Mammoni, Mariaplaats 14 in Utrecht. Mammoni is goed bereikbaar per trein en er zijn voldoende parkeergarages in de buurt.

Kosten: € 75,- exclusief BTW

 

 

Interview met Marry de Gaay Fortman over diversiteit in de top

Het goede nieuws: de Goed Bestuur Jaarlezing wordt dit jaar verzorgd door een vrouw. Het minder goede nieuws: het onderwerp van haar lezing. Diversiteit. Of beter: het gebrek daaraan in de top van het Nederlands bedrijfsleven. Want die top is nog immer mannelijk en hagelwit. Vooral de bedrijven in de Champions League, de AEX, maken er een potje van. En dat is, vindt Marry de Gaay Fortman, in deze tijden van goed bestuur op zijn zachtst gezegd een gemiste kans.


Dit interview verschijnt in het nieuwste nummer van GB&T. Klik hier om het artikel te kopen en downloaden.

 

 

Klik hier om je aan te melden voor de Jaarlezing.

 

 

 
Actualiteit
Publicatiedatum
19-02-2019

Reageer