Interview met Oscar David over macht
Dit interview wordt met toestemming gebruikt uit een Uitgave van de Christelijke Hogeschool Ede en is geschreven door Esther van Lunteren​.

 

Oscar David is auteur van de succesvolle uitgave 'macht!' En spreker bij de bijeenkomst Macht & onmacht in de bestuurskamer.

 

Hoe word je een goede leider? Davids antwoord daarop bestaat uit verschillende delen. Hij schetst een zeilboot met vier zeilen:
"Om het schip van leiderschap 3.0 te kunnen bevaren, begin ik met de slogan being yourself: kun je echt jezelf zijn op de plek waar je staat? Vanuit die essentie ontstaat visie: having a dream. Een innerlijk verlangen die vervolgens in relatie tot uitdrukking komt met het speaking your truth, met woorden uitdragen wat voor jou waar is. Daarna komt de actie: walking your talk. Daar komen de vier zeilen samen, het point of integrity.”

Bron van inspiratie
Voor wie nu opgelucht ademhaalt, is David nog niet klaar. ,,Om te kunnen zeilen, heb je wind nodig. Een van de grote problemen is echter de wind uit het noorden. De wind van context en omgeving, je agenda, al die mensen die wat vinden, stress, verleidingen. Omstandigheden die je reactief kunnen maken, die zorgen dat je de zeilen uit het oog verliest. Een remedie voor de wind uit het noorden, is de wind uit het zuiden: reflectie. Tijd om stil te staan, na te denken, aan anderen te vragen: hoe kijk jij hier tegenaan? De tweede remedie is de wind uit het westen, de bron van inspiratie. Daar komt de échte energie vandaan. Die bron kan overigens voor iedereen verschillend zijn, bijvoorbeeld je geloof, de natuur, muziek of een combinatie. Hoe dichter je bij het point of integrity komt, hoe meer behoefte je zult voelen naar reflectie en inspiratie. Tegelijkertijd geldt dat hoe hoger je functie in een organisatie, hoe sterker de wind uit het noorden gaat waaien. Je agenda raakt voller, de druk wordt hoger, waardoor je niet meer toekomt aan de wind uit het zuiden en westen. Neem van mij aan, op topniveau is het altijd crisis.”

Lees hier het complete interview. En lees hier meer of Macht & onmacht in de bestuurskamer en schrijf je in!

 

Actualiteit
Publicatiedatum
16-04-2018

Reageer