Luister terug: over de Nederlandse Corporate Governance Code
Prof. Hans Strikwerda was te gast bij het BNR-programma Zakendoen, om te praten over de Nederlandse Corporate Governance code en zijn gelijknamige boek.
Luister terug: over de Nederlandse Corporate Governance Code

Het is hoog tijd voor een nieuwe Nederlandse Corporate Governance Code, dat vindt Hans Strikwerda, hoogleraar Organisatieleer en verandering aan de Universiteit van Amsterdam. Hoewel de code krap twee jaar geleden is aangepast, zijn er volgens hem heel andere zaken nodig voor een goed bestuur.

Strikwerda sprak met presentatoren Annette van Soest en Thomas van Zijl, vanaf minuut 23:50.
 

Ga naar de uitzending

 

Over het boek De Nederlandse Corporate Governance Code
Een corporate governance systeem is gericht op het stimuleren van innovatie en structurele vernieuwing van het bedrijfsleven. Immers, de technologische ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op met alle gevolgen van dien. De Nederlandse Corporate Governance Code (NCGC) legt de nadruk op lange termijn waardecreatie, de betrokkenheid van de Raad van Commissarissen bij de strategie, toezicht op de uitvoering van de strategie en op cultuur. In 2016 is de code geheel herzien. Om de NCGC in praktijk te brengen, is begrip van de oorsprong en maatschappelijke context vereist: wat beoogt de code en hoe wordt dat in de praktijk gebracht?

 

In dit standaardwerk gaat Hans Strikwerda diepgaand in op de nieuwe code. Ook geeft hij veel nieuwe inzichten uit de praktijk mee. De auteur geeft aan waar de nieuwe code zijn grenzen heeft en waar de eigen verantwoordelijkheid van de bestuurder en commissaris begint om aan die vernieuwing invulling te geven.

Bij corporate governance gaat het in de praktijk niet alleen om bestuurders, commissarissen en aandeelhouders. Ook anderen binnen de organisatie moeten er kennis van hebben. Zoals controllers, HR-professionals, strategen, informatiekundigen, en internal auditors. En natuurlijk zullen ook adviseurs, docenten, studenten, wetenschappers en journalisten in dit boek de nodige inzichten vinden.

Klik hier voor meer (bestel)informatie

 

Over de auteur
Prof. dr. J. Strikwerda (1952) is zelfstandig management consultant, hoogleraar Organisatieleer en Organisatieverandering aan de Universiteit van Amsterdam, docent strategie in het Programma voor Commissarissen en Toezichthouders van het ESAA Governance Institute van de Erasmus Universiteit en presidentcommissaris van een industriële onderneming.

 

 

 

Auteursgegevens

Redactie GB&T

Actualiteit
Publicatiedatum
05-06-2018

Reageer