• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Goed Toezicht

Introductie
De opleidingen van Goed Toezicht zijn gebaseerd op de gecombineerde inzichten en praktijkervaring van Dick Ruimschotel ('Goed Toezicht: principes van professionaliteit, democratie en good governance',  Mediawerf, 2014) en Willem van Leeuwen (co-auteur van ‘Toezicht en de maatschappelijke onderneming; balanceren in het krachtenveld’, 2013). Zij combineren kennis aan persoonlijke inzet en putten uiteen brede, jarenlange ervaring als bestuurder, consultant onderzoeker en toezichthouder op het gebied van bestuur en toezicht.

Beschrijving opleiding
De opleidingen van Goed Toezicht zijn intensief en kort durend - enkele dagen. Zij zijn niet gericht op een certificaat maar op bewustwording, groei en een - in overeenstemming bepaald – ‘eindproduct’ -dit kan een concreet verbeterprogramma zijn voor de persoon of de Raad, het uitvoeren van een zelfevaluatie of het opstellen van een strategische notitie ter verbetering van de effectiviteit. Dit betekent dat de cursussen een sterk reflexief, interactief en productief karakter hebben en dat er over de opzet en uitvoering overleg is. De 'docenten', eigenlijk moderatoren of coaches,  geven gelegenheid (kader, informatie, stimulerende input en feedback), de 'leerlingen', de professionaliserende toezichthouders zelf, maken gebruik van de gelegenheid.

Om de chemie tussen de deelnemers te bevorderen vinden de opleidingen plaats in een aangename sfeer, met natuur, cultuur en culinair als extra ingrediënten. De inhouse course (met een expliciet doel) kan binnen de organisatie plaatsvinden maar kan op verzoek ook ergens in Nederland of het buitenland.

De opleidingen van Goed Toezicht zijn intensief en kort durend - enkele dagen. Zij zijn niet gericht op een certificaat maar op bewustwording, groei en een - in overeenstemming bepaald – ‘eindproduct’ -dit kan een verbeterprogramma zijn voor de persoon of de Raad, het uitvoeren van een zelfevaluatie of het opstellen van een strategische notitie. Dit betekent dat de cursussen een sterk reflexief, interactief en productief karakter hebben en dat er over de opzet en uitvoering overleg is. De 'docenten', eigenlijk moderatoren of coaches,  geven gelegenheid (kader, informatie, stimulerende input en feedback), de 'leerlingen', de professionaliserende toezichthouders zelf, maken gebruik van de gelegenheid.

Om de chemie tussen de deelnemers te bevorderen vinden de opleidingen plaats in een aangename sfeer, met natuur, cultuur en culinair als extra ingrediënten. In aug. 2017 is er een 3-daagse cursus in Nederland en ook in Toscane. De inhouse course (met een expliciet doel) kan binnen de organisatie plaatsvinden maar kan op verzoek ook ergens in Nederland of het buitenland (outhouse) worden georganiseerd (bijv. Italië of Spanje).

Data Summer Courses Goed Toezicht 

private course: inhouse/outhouse op maat; continu, nader overeen te komen

summer course 2018; motto Richting en Ruimte

- woe 22 aug. vanaf 09. 30 tot vrij 24 aug. na de lunch, ca 14.00

- ma 27 aug vanaf 09.30 tot woe 29 aug. na de lunch, ca 14.00

Plaats: Oortjeshekken, nabij Nijmegen, rivierenlandschap, Nederland

Duur opleiding

Er is een 'standaard' opleiding in de vorm van een summer course van 2,5 dagen (aug.). Voor RvT’s in zijn geheel is duur en datum flexibel en kan die in overleg beperkt worden tot 1 of 2 dagen (als crash course) of verlengd tot meer dagen als het eindproduct dat nodig heeft.

Kosten
€ 1.750 p.p. (incluis 2,5 dagen cursus, 2 overnachtingen, maaltijden enz.; exclusief BTW en reiskosten). Alle deelnemers krijgen een exemplaar van de boeken geschreven door de auteurs.

Nadere inlichtingenMeer informatie, reacties van deelnemers, contact; www.goedtoezicht.info of www.wdvanleeuwen.nl.